Fotolia.com | #66716233 | Autor: Kybele

Fotolia.com | #66716233 | Autor: Kybele

Stal nierdzewna a stal szlachetna

Chełchowski > Bez kategorii > Stal nierdzewna a stal szlachetna

Stal nierdzewna to charakterystyczny materiał wykorzystywany na całym świecie. To przerobiony plastycznie stop żelaza z węglem, który w procesie produkcji jest wzbogacony różnymi domieszkami wpływającymi na jego walory oraz parametry techniczne.

Stal jest powszechnie wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu i bez jej udziału trudno byłoby sobie wyobrazić rozwój cywilizacyjny, dlatego niezwykle trudno uwierzyć w fakt, że jest to wynalazek, który towarzyszy ludzkości dopiero od XIX wieku. Wówczas we Francji odkryto, że mieszanka żelaza i chromu chroni stal przed działaniem kwaśnych substancji. Była to jednak mieszanka niedoskonała pod względem parametrów. Powszechnie znana dzisiaj stal nierdzewna powstała na początku XX wieku. Za jej twórcę uznaje się Anglika Harrego Brearley’a, który w 1913 roku stworzył mieszankę żelaza, węgla (0,24%) oraz chromu (12,8%), którą nazwał stalą nierdzewną.

Stal szlachetna

Pod definicją stali szlachetnej rozumie się potocznie „stal nierdzewną“, jednak należy mieć na uwadze, że termin ten oznacza tylko te gatunku stali, które w procesie produkcji są wytapiane wyłącznie metodami charakteryzującymi się wysokim stopniem czystości. Stal szlachetną można sklasyfikować na podstawie jej struktury. Wyróżniamy następujące odmiany:

  • stale szlachetne ferrytyczne
  • stale szlachetne martenzytyczne
  • stale szlachetne austenityczne
  • stale szlachetne ferrytyczno-austenityczne

Stal nierdzewna typu 304L a stal nierdzewna typu 316L

1g
Podgrzewacz ze stali nierdzewnej, z wężownicą spiralną. Źródło: P.H.W.U. Chełchowski

Stal nierdzewna typu 304L jest obecnie najpopularniejszą odmianą stali. Charakteryzuje się niskim stężeniem węgla oraz zawiera 18 procent chromu i 8 procent niklu. Jest odporna na korozję w większości kwasów utleniających się i spełnia wymagania eksploatacji w środowisku wody pitnej. Oznacza to, że w normalnych warunkach nie ulega korozji, dlatego bez obaw można ją wykorzystać do zastosowań spożywczych czy kuchennych.

Stal 316L to kolejna bardzo często wykorzystywana stal nierdzewna, która w odróżnieniu od stali 304L zawiera od 2 do 3 procent molibdenu. Jest to pierwiastek, który w istotny sposób zwiększa odporność na korozję w niesprzyjających warunkach chemicznych, np. w towarzystwie chlorków, kwasów oraz rozpuszczalników przemysłowych. Charakteryzuje się ona również podwyższoną wytrzymałością na pełzanie w podwyższonych temperaturach.

Obie odmiany są stalami austenitycznymi, nierdzewnymi: z tą różnicą, że 316L posiada zwiększoną odporność na korozję, dlatego pozwala na długotrwałą i bezawaryjną eksploatację nawet w najbardziej skrajnych warunkach. Wykorzystuje się ją do produkcji urządzeń oraz maszyn, które funkcjonują w środowisku bogatym w sól, np. w przemyśle morskim.

Podsumowanie

Jak już wspominaliśmy, stal 316L posiada zwiększoną odporność na pełzanie w podwyższonych temperaturach, dlatego zdecydowaliśmy się ją wykorzystać do budowy zbiorników podgrzewaczy wody. Dzięki temu możemy Państwu zaoferować produkt finalny wyróżniający się nie tylko zwiększoną wytrzymałością, ale również wieloma innymi zaletami, które mają bezpośredni wpływ na komfort korzystania z tego typu urządzenia. Nasze podgrzewacze ze stali nierdzewnej z wężownicą spiralną z rury nierdzewnej doceniane są za wysoką wydajność oraz stosunkowo krótki czas nagrzewania. Stal 316L zapobiega odkładaniu się różnego rodzaju osadów, dlatego woda znajdująca się w zbiorniku jest higieniczna i czysta. To technologia przeznaczona dla osób, które szukają do własnego domu wyłącznie profesjonalnych rozwiązań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *