Stabilizator temperatury ciepłej wody użytkowej (c. w. u.) to jedno z tych urządzeń, których przeznaczenie zawarte jest już w samej nazwie: mają utrzymywać ciepłotę wody na stałym, preferowanym przez użytkowników poziomie.
Sprawny stabilizator stale utrzymuje temperaturę wody na poziomie nieodbiegającym od zadanego na więcej niż 1oC. Osiąga to poprzez bezustanne mieszanie wody o różnych, szybko zmieniających się temperaturach.
Gdzie instaluje się stabilizator i jakie są jego funkcje?
Stabilizatory temperatury c. w. u. instalowane są w węzłach cieplnych z przepływowymi wymiennikami ciepłej wody, szczególnie w układach pozbawionych zasobników. Stabilizator magazynuje ciepłą wodę, dzięki czemu zapobiega powstawaniu naprężeń termicznych w pionach instalacji, co ma niezwykle istotne znaczenie zwłaszcza w przypadku wysokich budynków. Likwiduje także przeciążenia termiczne termoregulatorów bezpośredniego działania.
Dlaczego warto wybrać stabilizator ze stali nierdzewnej?
W największym uproszczeniu stabilizator temperatury c. w. u. jest pionowym zbiornikiem wody. Zbiorniki wykonane ze stali nierdzewnej mają krótki czas nagrzewania, dzięki czemu osiągają wyższą wydajność. Gładka i nieporowata powierzchnia stali jest higieniczna, ponieważ zapobiega odkładaniu się osadów, w których mogłyby rozwijać się chorobotwórcze drobnoustroje, co jest bardzo istotne ze względu na ryzyko zakażenia między innymi bakteriami Legionelli czy pałeczkami okrężnicy. Zbiornik ze stali nierdzewnej nie wymaga też użycia anody magnezowej minimalizującej szkody wywołane przez twardą wodę, co przyczynia się do znacznych oszczędności (zwykle anoda musi być wymieniana co roku, a ponieważ jej nie ma, oszczędności się nakładają). Co więcej, zbiorniki ze stali nierdzewnej są wyraźnie lżejsze od swoich konwencjonalnych odpowiedników, dzięki czemu są łatwiejsze w montażu.