Fotolia.com | #73946897 | Autor: Jörg Hackemann

Fotolia.com | #73946897 | Autor: Jörg Hackemann

Uzdatnianie wody: dlaczego odżelazianie jest tak ważne?

Chełchowski > Porady > Uzdatnianie wody: dlaczego odżelazianie jest tak ważne?

Wiele osób budujących swój dom jednorodzinny musi zmierzyć się z trudnością, jaką jest brak możliwości podłączenia do sieci wodociągowej. Rozwiązaniem tego problemu jest zwykle korzystanie z własnego ujęcia wody – najczęściej ze studni głębinowej.

Filtr do odżelaziania wody.  Źródło: P.H.W.U. Chełchowski
Filtr do odżelaziania wody. Źródło: P.H.W.U. Chełchowski

Niestety, woda pochodząca ze studni głębinowej nie zawsze odznacza się rewelacyjną jakością: wprost przeciwnie, często jej smak, zapach, kolor i skład pozostawiają wiele do życzenia! A korzystanie z wody nieodpowiedniej jakości, jak powszechnie wiadomo, ma negatywny wpływ zarówno na stan instalacji wodnej, jak i na zdrowie mieszkańców domu.

Zbyt wysoki poziom żelaza: częsty problem

Problemy ze zbyt wysoką zawartością żelaza należą do najpowszechniej występujących kłopotów z jakością wody pochodzącej z ujęć własnych. Wodę, której skład przekracza dopuszczalne normy żelaza, można poznać na pierwszy rzut oka: ma rdzawobrązowe zabarwienie oraz wyraźnie metaliczny smak i zapach. Po zagotowaniu wytrąca się z niej rdzawy osad. Urządzenia i elementy instalacji, które mają kontakt z taką wodą, bardzo szybko ulegają korozji, a do tego w miejscach, z którymi ma ona kontakt, powstają charakterystyczne żółte lub brązowe zacieki. Nie musimy chyba dodawać, że taka woda nie nadaje się do celów spożywczych?

Odżelazianie wody – etapy

Schemat połączenia hydrofora z filtrem do uzdatniania wody. Źródło: Chełchowski
Schemat połączenia hydrofora z filtrem do uzdatniania wody. Źródło: P. H. W. U. Chełchowski

Najpierw woda trafiająca do instalacji zostaje napowietrzona przez aspirator – urządzenie zainstalowane pomiędzy pompą a zbiornikiem hydroforowym. Następnie napowietrzona woda przepuszczana jest przez złoże filtracyjne, na którym zatrzymują się związki żelaza, które ostatecznie zostają usunięte w procesie przeciwbieżnego płukania złoża. Tak przygotowana woda dostarczana jest już prosto do użytkowników.

Stosowanie filtra – dlaczego trzeba, dlaczego warto?

Naturalnie, w większości przypadków korzystanie z filtra nie jest fanaberią, ale koniecznością. To on sprawia, że wodę można wykorzystać w celach zarówno spożywczych, jak i sanitarnych. Uzdatniona woda nie ma nieprzyjemnego smaku ani zapachu, nie niszczy urządzeń i instalacji oraz nie zostawia osadów na wannie, umywalce i zlewie. Filtry ze stali nierdzewnej tworzone przez naszą firmę są stosunkowo niewielkie, dostosowane do indywidualnych parametrów wody i bardzo łatwe i niekłopotliwe w obsłudze – najwyższa jakość wykonania i światowej klasy materiały gwarantują ich wieloletnie komfortowe użytkowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *